Воображение региона как колонизация: Кубань-Черномория-Кубань (практики Российской империи в Крыму и на Северо-Западном Кавказе в конце XVIII - середине ХІХ вв.) - Сень, Д. (Інститут історії України НАН України, 2007)
Розглянуті деякі питання формування території Російської імперії. Автор статті зосередив свою увагу на кордонах Кубані, що увійшла до складу Росії разом з Кримським півостровом у 1783 р. після Російсько-турецької війни. Описано становлення Кубанського краю наприкінці XVIII – середині ХІХ ст. і відображення його на географічних картах та атласах.