Був “одночасно і вченим, і громадським діячем на полі культури” - Жулинський, М. (Слово і Час, 2008)
У статті висвітлюється науково-педагогічна та громадська діяльність першого директора Інституту Тараса Шевченка (нині – Інститут літератури ім. Т.Г.Шевченка) Дмитра Багалія.