Глобалізація і майбутнє культури - Дзюба, І. (Слово і Час, 2008)
У статті простежуються історичні витоки нинішніх глобалізаційних процесів. З’ясовано культурний вимір інтеграційних тенденцій у минулому й у сучасності: досвід античності, середньовіччя, Нового часу, комуністичний проект інтернаціоналізації культури. У сучасному світі свобода людини підпадає під дію потужних маніпуляторів, які загрожують розмаїттю мов і культур. Автор критично аналізує новітні інтелектуальні обґрунтування культурно-глобалізаційних явищ, захищає збереження широкого діапазону національно самобутніх форм духовного самовираження.