Родинні портрети Лівобережної України XVIIІ - ХІХ ст. з колекції Національного музею історії України - Суховарова-Жорнова, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Автор статті досліджує і аналізує сімейні портретні зібрання Лівобережної України ХVІІІ – ХІХ ст., що зберігаються у Національному музеї історії України. На той час сімейні портрети були вельми популярними. Власники великих маєтків збирали портретні галереї представників своїх родин, замовляли портрети видатних героїв України – козацької старшини, просвітителів і священнослужителів. Портретні сімейні галереї ХVІІІ – ХІХ ст. стали важливим іконографічним джерелом у системі спеціальних історичних дисциплін (СІД).