Метод визначення семантичної зв’язності - Никоненко, А.О. (Штучний інтелект, 2016)
Роботу присвячено вивченню проблеми визначення семантичної зв’язності понять англійської мови на базі текстових корпусів. На початку роботи ми наводимо короткий огляд існуючих підходів до вирішення проблеми, розглядаємо основні еталонні корпуси, що розмічено експертами. Далі переходимо до опису власного методу та основних класів гіпотез, на яких він базується. В роботі запропоновано і описано більше 70 гіпотез, що можуть бути використаними при обчисленні семантичної зв’язності, а також нову, високоефективну модель вимірювання зв’язності на базі машинного навчання і запропонованих гіпотез. Модель дозволяє гнучко обирати серед гіпотез підмножини і показує високу ефективність на різних наборах еталонних тестів.