Ноосферна цивілізація: від потенцій до нової реальності - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2018)
У статті обговорюються питання цивілізаційної суб’єктності України в умовах сучасного світу, яка, на думку авторів, можлива лише через трансформацію її в суб’єкт ноосферної цивілізації, що, у свою чергу, потребує глибинної світоглядної трансформації, трансформації свідомості, а вже на цій основі — трансформації відносин між особистостями, країнами, цивілізаціями та цивілізаційними світами. Для виконання цього надскладного завдання потрібна консолідація українського суспільства і передусім його інтелектуальної частини, а дієвим методологічним інструментом може стати методологія метаантропологічного потенціалізму.