Проблема цивілізації в історичній науці в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Богдашина, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
Висвітлюється проблема розробки цивілізаційної концепції в історичній науці України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Розглядаються основні підходи та аналізується доробок учених-позитивістів.