50-річчя відкриття реліктового випромінювання раннього Всесвіту - Храмов, Ю.О. (Наука та наукознавство, 2015)
Навесні 1965 р. зроблено відкриття, революційне для фізики, астрофізики та космології. Було зареєстровано фонове теплове радіовипромінювання з температурою і довжиною хвилі 7 см – мікрохвильовий фон, або реліктове випромінювання (А. Пензіас, Р.В. Вільсон) (Нобелівська премія з фізики 1978 р.), що підтвердило теорії «гарячого Всесві- ту» та «великого вибуху».