Аналіз даних соціологічного дослідження молодих вчених НАН України у 2015 році - Жабін, С.О.; Казьміна, О.; Вашуленко, О.С.; Соснов, О.С. (Наука та наукознавство, 2016)
Стаття містить аналіз електронного соціологічного дослідження молодих учених НАН України, проведеного у 2015 році. Наведено докладні дані про характеристики обстежуваної вибірки: розподіл респондентів за відділеннями НАН Україні та за посадами. Аналіз охоплює дані від респондентів стосовно патентування, публікаційної активності, участі в міжнародному науковому співробітництві, академічної мобільності, матеріально-технічного забезпечення робочих місць, задоволеності заробітною платнею, планів щодо майбутньої кар’єри і, зокрема, роботи у НАН України. Аналіз свідчить про незадовільний соціально-економічний стан молодих учених НАН України і низький рівень їх міжнародного співробітництва. Це, однак, не впливає на їх прагнення займатися наукою, але знижує їх продуктивність, змушує їх у зрілому віці міняти роботу, а також радикалізує їх ставлення до реформ як наукової системи загалом, так і НАН України зокрема, незважаючи на їх недостатнє знання законів про науково-технологічну сферу.