Сучасні світосистемні трансформації та стратегічні засади розвитку України (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 17 січня 2018 року) - Кудряченко, А.І. (Вісник НАН України, 2018)
Доповідь присвячено широкому колу проблем, пов’язаних з аналізом сучасних світосистемних трансформацій, що насамперед зумовлено їх відчутним впливом на розв’язання актуальних завдань з інтеграції України до світової спільноти та формування стратегічних пріоритетів зовнішньої політики країни. Показано, що без глибокого розуміння сучасних світосистемних трансформацій неможливо підійти до розроблення оптимальних цілей і стратегій національного розвитку та убезпечити його в довгостроковій перспективі.