Олексій Шахматов як фундатор концепції давньоруської народності - Юсова, Н. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті підібрані міркування російського лінгвіста О. Шахматова з приводу східнослов’янського глото– і культурогенезу, зроблено спробу їх комплексного аналізу. Доводиться, що схема етногенезу східного слов’янства, запропонована вченим, заклала певне підґрунтя для появи концепції давньоруської народності. Погляди філолога справили значний вплив на ряд конструктивних елементів названої концепції.