Українсько-польські взаємини міжвоєнного періоду в оцінці Яна Станіслава Лося - Юрчук, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті досліджено проблему трактування українсько-польських взаємин у політичній спадщині Я.С.Лося – польського консерватора, активного прихильника і учасника спроб польсько-українського зближення 20–30-х років ХХ ст. Українсько-польське порозуміння на рівні поміркованих сил обох народів граф вважав оптимальним шляхом для подолання взаємного неприйняття між українською та польською спільнотами на західноукраїнських землях зокрема та між українським населенням та Польською державою загалом. Проблема подолання свідомісних стереотипів сприйняття між поляками та українцями, покладена в основу концепції Я.С.Лося, була спрямована на далеку перспективу і не мала шансів на втілення в міжвоєнній Польщі.