Ярослав Дашкевич – історіограф новітньої України. Спроба есею - Гирич, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
Висвітлюється низка актуальних питань з наукового доробку українського історика Я.Дашкевича. Розглядаються авторські тлумачення багатьох історичнихпостатей та проблем. Показується роль історичних праць Я.Дашкевича у становленнісучасної української історіографії та громадської думки в Україні.