Оцінка вологості ґрунту за допомогою супутникових знімків Sentinel-2 (на прикладі Баришівського полігону Київської області) - Романчук, І.Ф.; Сахацький, О.І.; Апостолов, О.А. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вологість грунту на полях Баришівського полігона Київської області, де переважає такий вид деградації ґрунтового покриву, як мікрозападини рельєфу. У дослідженні використані багатоспектральні супутникові знімки Sentinel-2. Зіставлено дані польових робіт та супутникової зйомки. Запропоновано використання нормалізованого водного індексу (NWI), який відображає хорошу кореляцію із відсотком вологості ґрунту, що отриманий на базі польових робіт. На основі польових та супутникових даних укладена карта зволожених ділянок поверхні. Аналіз даних виявив перезволожені ґрунти на дні мікрозападинних форм рельєфу, внаслідок чого відбувається змінення типу ґрунту та рослинності на дні.