Вплив УФ-В на транскрипційні профілі генів основних білків, залучених до розвитку аутофагії за участю мікротрубочок - Оленєва, В.Д.; Литвин, Д.І.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2018)
Проведено транскрипційний аналіз основних генів, залучених до реалізації аутофагії, індукованої опроміненням ультрафіолетом В (УФ-В) у клітинах Arabidopsis thaliana. Зміни рівня експресії більшості ізотипів α-ту буліну та atg8 мали чітко визначений дозо- та часозалежний характер. Істотне підвищення рівня експресії генів tub4 і atg8a через 3 та 24 год після опромінення в обох дозах опосередковано свідчить про наявність взаємозв’язку між структурними одиницями аутофагосом і мікротрубочками. Отримані профілі експресії генів elp3/деацетилаз та гексокіназ вказують на роль ацетилювання α-тубуліну як регуляторної модифікації, необхідної для здійснення аутофагічної відповіді — етапу, що передує розвитку програмованої клітинної загибелі.