Сучасна українська та польська історіографії про волинську трагедію 1943 року - Мищак, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті розглянуто інтерпретацію істориками двох держав українсько–польського збройного конфлікту на Волині в роки Другої світової війни. Подано основні розбіжності в поглядах на причини трагедії. Водночас зазначається, що твердження ряду фахівців про „українське” і „польське” бачення причин конфлікту не зовсім доречне через наявність в обох країнах різних поглядів щодо причин українсько–польського протистояння.