Науково-творча спадщина М.І. Костомарова крізь призму історичної фемінології - Буряк, Л. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті аналізується науково-творча спадщина М.Костомарова у контексті історичної фемінології, окреслюється коло проблем, якими цікавився історик у межах жіночої історії. В залежності від романтичних ідейних переконань та власної людської природи визначаються підходи М.Костомарова до висвітлення жіночої історії, розглядається зв’язок між особистим життя історика та зміною пріоритетів у його наукових дослідженнях.