“Європа і ми”: колізії та особливості українського окциденталізму 1920-х років - Мовчан, Р. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядається європеїзм як складова частина дискурсу національного самоусвідомлення, одна з основних ідентифікаційних та методологічних проблем українського модернізму 1920-х років. Зокрема, авторка з’ясовує специфіку окциденталізму цього періоду, його основні вектори, пов’язані з тодішнім культурологічним простором, соціумом, політикою, ідеологією, свідомістю, що пролягають на перетині загальнолюдського і національного. Завдяки цьому увиразнюється національна специфіка модернізму в історичному та літературному контекстах.