Соціальний міф у літературознавчому вимірі: термінологічний аспект - Ставнича, О. (Слово і Час, 2009)
Стаття висвітлює проблему використання соціологічного поняття “соціальний міф” у сучасному літературознавстві. Термінологічна невизначеність і численність тлумачень дефініції “соціальний міф”, відсутність її літературознавчої інтерпретації зумовлюють актуальність цієї наукової розвідки. Авторка обґрунтовує необхідність і природність інтеграції поняття “соціальний міф” у категоріальний апарат літературознавчо-соціологічних досліджень, формулює визначення терміна з урахуванням літературознавчої специфіки, окреслює сутнісні характеристики й функції соціального міфу, подає одну з можливих типологізацій сучасних соціальних міфів у літературно-художньому вимірі.