Центральна Європа та Азійський схід у мемуарах Андрія Чайковського про боснійську війну - Погребенник, В. (Слово і Час, 2009)
Статтю В.Погребенника присвячено трьом мемуарам Андрія Чайковського, пов'язаним із його участю в боснійській війні. В контексті „балканських” творів українського письменства ХІХ століття досліджуються коло тем і мотивів цих спогадів, їх вагома політична, історична, філософська, моральна й інша проблематика, особливості белетризованого відображення в них зустрічі Заходу і Сходу, специфіка авторського стилю мемуариста. Висвітлюються спостережені письменником спільні риси національно- народної традиції горян Карпат і Балканів, побутові й інші паралелізми української та боснійської дійсності, емоційне ставлення наратора до пережитого на війні