Шевченкові присвяти - Бондар, Л. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядаються різні види Шевченкових присвят: присвяти-послання, присвяти-назви, дарчі написи. Простежено історію їх функціонування (перенесення з одного твору до іншого, зняття присвят тощо). Особлива увага приділена адресатам присвят і даті їх написання. Аналізується розгорнута присвята як окремий жанр.