Психометафізика як метод дослідження художньої літератури - Зборовська, Н. (Слово і Час, 2009)
У статті теоретично і практично розглянута пропозиція психометафізичного методу дослідження художньої літератури. Цей спосіб пізнання пропонується розробляти на основі постмодерної психокритики, при якій використовується феномен божевілля в аналітичному інструментарії як “гіпербола тлумачення”. Поєднання психокритики і метафізичного підходу дає змогу розробити жанр психометафізичного портрета, в якому з допомогою глибинної психології творчості пояснюється художня метафізика.