Температурна залежність псевдопружної поведінки в циклі навантаження—розвантаження Mg та сплаву Mg—9Al—0,2Са—0,08Ti - Подрезов, Ю.М.; Малка, О.М.; Романко, П.М.; Валуйська, К.О. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2017)
Досліджено температурну залежність псевдопружної поведінки магнію та його сплаву. Запропоновано оригінальну методологію порівняльного аналізу вихідних ділянок псевдопружних петель, отриманих після пластичних деформацій різних за ступенем. При аналізі закономірностей формування пседопружної деформації враховували наявність деформаційних дефектів, їх взаємодію з двійниками та механізми, за якими відбувається пластична деформація дослідженого зразка. Показано, що при температурі випробувань 100 °С особливості поведінки псевдо-пружних петель такі, як при кімнатній температурі. При температурі випробувань 200 °С в зразках Mg псевдопружність практично зникає. Зміна механізму деформації від базисного ковзання до небазисного та дифузійної повзучості веде до зникнення ефекту псевдопружності.