Структура та механічні властивості трубних відводів, отриманих методом холодної деформації - Подрезов, Ю.М.; Даниленко, М.І.; Мінаков, М.В.; Даниленко, В.І.; Шейкин, С.Є.; Студенець, С.Ф. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2017)
Проаналізовано розподіл твердості та пластичної деформації в різних ділянках трубного відводу: в зоні заневолення (до вигину), в області вигину та області відводу після зони вигину. Проведено порівняльний аналіз зміни деформації в цих зонах для різних ділянок труби. В першій зоні істинна пластична деформація не перевищує е = 0,2. В зоні вигину найбільша деформація — в верхній частині труби е ~ 1,0. На бокових та нижній частинах е = 0,5—0,7. На ділянці за зоною вигину деформації нижньої та бокових стінок зростають до е = 0,8—1,0. Результати електронно-мікроскопічних досліджень демонструють на