Особливості структуроутворення в розтопах поліпропілен–полівініловий спирт (гліцерин)–метилкремнезем - Дзюбенко, Л.С.; Сап’яненко, О.О.; Горбик, П.П.; Плаван, В.П.; Резанова, Н.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Методами ІЧ-спектроскопії, диференційного термічного аналізу, оптичної мікроскопії з використанням статистичного аналізу мікроструктур вивчено вплив кремнезему з метильованою поверхнею (МК) нанорозмірного діяпазону на структуроутворення за течії розтопу суміші поліпропілен–пластифікований гліцерином полівініловий спирт ПП/ПВС(Гліц) за масового співвідношення 30/70(7). Встановлено, що варіювання концентрації та послідовности введення МК за екструзійного змішування є дієвим способом реґулювання процесу волокноутворення. Оптимальним для волокноутворення є вміст МК 0,5 мас.% та змішування в розтопі за одночасного введення компонентів поліпропілен + полівініловий спирт (гліцерин) + метилкремнезем, що може бути пов’язаним із особливостями формування перехідного шару між ПП та ПВС.