Застосування наночастинок діоксиду кремнію в технології формування ембріонів свиней in vitro - Щербак, О.В.; Галаган, Н.П.; Троцький, П.А.; Ковтун, С.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Представлені результати експериментальних досліджень щодо взаємодії репродуктивних клітин з наночастинками ВДК є продовженням досліджень, які стосуються технології не тільки кріоконсервації гамет, але й одержання ембріонів свиней in vitro. Встановлено, що рівень формування in vitro ембріонів свиней досягає 37,5% (27 із 72 штучно запліднених яйцеклітин) в результаті додавання 0,001% ВДК до середовища культивування ембріонів. Загальний час виживаности розморожених еякульованих сперматозоїдів кнурів після додавання 0,001% ВДК подовжено до 5,5 годин. Здійснено оцінку in vitro біологічної активности 0,001%-ї концентрації ВДК ембріонів свиней. Показано перспективність використання ВДК для удосконалення середовищ культивування гамет та ембріонів in vitro.