Художній предмет як наукова проблема: історія та перспективи - Манойлова, О. (Слово і Час, 2009)
У статті зроблено спробу розглянути предмет як літературознавчу категорію. Спираючись на попередні дослідження, авторка статті пропонує власне визначення поняття “художній предмет” відповідно до його функцій у творенні художнього смислу і з урахуванням значення авторської інтенції та ролі предмета у процесі візуалізації.