Особливості електронної структури бінарних сплавів 3d-перехідних металів - Стащук, В.С.; Шпак, А.П.; Куницький, Ю.А. (Успехи физики металлов, 2004)
Виконано вимірювання спектрів оптичної провідности σ(hν) в области 0,07—4,95 еВ чистих 3d-металів (Ni, Fe, Co, Cr) та деяких бінарних сплавів на їх основі. Отримано інформацію про особливості електронної структури сплавів Ni—Fe, Ni—Cr, Fe—Cr та Ni—Co. Встановлено закономірності формування електронних енергетичних спектрів невпорядкованих бінарних сплавів 3d-перехідних металів, які полягають в тому, що в сплавах зберігаються характерні риси електронних спектрів розчинників навіть за великих концентрацій домішок (до 30—40 ат.%), а самі домішки формують відповідні зони, які розташовуються вище основних зон розчинників. Оптичні методи еліпсометрії дозволили з великою точністю визначити положення та півширину домішкових зон в електронних спектрах невпорядкованих сплавів 3d-перехідних металів.