Український претекст Жака Дерріда, або Літературне пілігримство 1920-х - Омельчук, О. (Слово і Час, 2009)
Авторка статті розвиває ідею про існування окремого жанру літературної подорожі, що був визначений Жаком Дерріда як “повернення з Москви/в СРСР” (“back from Moscow/in the USSR”). До аналізу залучаються тексти І.Микитенка, Остапа Вишні, В.Поліщука та інших українських письменників.