Концепт подорожі в сучасному постмодерністському тексті (Ю. Андрухович, А. Стасюк) - Запорожченко, Ю. (Слово і Час, 2009)
У статті концепт “подорож” розглядається як один з основоположних концептів постмодерністського тексту, що відображає прагнення героя знайти своє “я” в епоху загальної кризи культури. На прикладі публіцистичної прози Ю.Андруховича й А.Стасюка показані особливості постмодерністського мандрування “без мети”, єдиним сенсом якого стає пошук своєї національної і культурної ідентичності у фрагментованому просторі Європи. Показано, що концепт “подорож” актуалізує й інші геокультурні концепти простору (“мала батьківщина”, “Центрально-східна Європа”, “кордон”) і виступає їх сполучною ланкою.