Щоденниковість та автобіографізм у повісті Т.Шевченка “Близнецы” (філософська інтерпретація) - Момот, Н. (Слово і Час, 2009)
У статті осмислено щоденниковість та автобіографізм у творчості Т.Шевченка як еволюцію самозаглибленого антропоцентризму. З’ясовано динаміку самопізнання поета: поезія – проза – Щоденник (Журнал). В основі дослідження – обґрунтування частково щоденникового, частково автобіографічного складників у побудові тексту повісті “Близнецы”. Виконано ідейно-тематичний аналіз змісту, зазначено багатоплановість твору й визначено глибоко філософську тему України як основну.