Образ “Європи” в українському літературно-критичному дискурсі к. ХІХ – поч. ХХ ст. - Демська-Будзуляк, Л. (Слово і Час, 2009)
Дискурс Європи належить до найпоширеніших та дискусійних в історії української літературно-критичної думки. Починаючи з середини ХІХ ст. й до наших днів, літературознавці здійснювали неодноразові спроби визначити базові естетико-культурні цінності Європи. Особливо це помітно в період кінця ХІХ – початку ХХ ст., коли в українську літературу приходить естетика західноєвропейського модернізму. Для української літературно-критичної думки можемо визначити такі чотири основні міфологеми Європи: “Європа просвітницька”, “культурна Європа”, “Європа ins Blau” та “Європа ретроградна”.