Г. Гесс де Кальве і Г.Сковорода: історія літературознавчого міфу - Шевчук, Т. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядається історія виникнення літературознавчого міфу про Г.Гесса де Кальве як мемуариста Г.Сковороди. Надається історична довідка про життєвий шлях Г.Гесса де Кальве й витоки його відомостей про Г.Сковороду, які лягли в основу першого художнього нарису про українського філософа “Сковорода, циник нашего века” (1817). Встановлюється джерело неправдивої інформації з окресленням векторів її рецепції в подальших наукових розвідках.