Маловідома Кулішева брошура 1846 року - Івашків, В. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядається видання “Карманная книжка для помещиков, или Лучший, извлеченный из опыта способ управлять имением”. З’ясовано літературне джерело брошури та змістові й композиційні відмінності між ним і текстом П. Куліша. Висвітлено літературно-культурний контекст зображеної ідилії.