Проблема автора в романі Володимира Набокова “Пнін” - Костенко, Г. (Слово і Час, 2009)
Розмежування понять автора й оповідача завжди викликали труднощі при аналізі художнього твору. Найскладнішим було питання: що відрізняє оповідача від його героя і автора від оповідача? Саме автор-творець є головним смислоформувальним чинником у творчості В.Набокова; автор, що піднявся до рівня деміурга, але залишив межі художнього простору. Досі відкритим залишається питання, якою мірою автор перетинається з оповідачем і наскільки Набоков сам ототожнює себе з образом автора, що визначає актуальність цього дослідження. Автор і оповідач різні й суттю, і за змістом, зазначає Набоков, зводячи свою роль у романі до книжки, що лежить у будинку російського емігранта. Ці ідеї безпосередньо співвідносяться з тезами М.Бахтіна про роль автора-творця, який перебуває за межами хронотопів світу, зображуваного ним.