Українські поетичні дзуйхіцу - Науменко, Н. (Слово і Час, 2009)
У статті здійснено порівняльний аналіз японської ліричної прози в жанрі дзуйхіцу і творів подібних жанрів, наявних у доробку українських поетів другої половини ХХ століття. Установлено, що, інтерпретуючи екзотичний для української літератури жанр, надаючи йому вільної (рідше – метричної) віршової форми, автори привносять у нього глибинний філософський зміст, уводять у тексти віршів, поряд із японськими, автохтонні українські символічні образи, пов’язані передусім із роллю враження в осмисленні людиною свого місця в макрокосмі світу.