Особливості висвітлення антиномічних проблем Правобережжя в мемуаристичній польськомовній літературі доби романтизму - Єршов, В. (Слово і Час, 2009)
У статті на прикладі мемуаристичної літератури розглянуто особливості відображення проблеми “свій – інший”, “свій – чужий” та ін., які висвітлюють характерні риси художнього мислення та уявлень польськомовного письменника Правобережної України доби романтизму.