Аналіз біомеханічних характеристик гірників при підземному видобутку вугілля - Шевченко, В. (Розробка родовищ, 2016)
Мета. Аналіз та встановлення закономірностей зміни біомеханічних характеристик гірників при підземному видобутку вугілля для зниження рівня аварійності та травматизму на вугільних шахтах. Методика. Використаний комплексний метод дослідження із застосуванням методів математичного аналізу, математичної статистики, теорії ймовірностей, теорії надійності, теорії управління, методів біомеханіки. Результати. Виконано моделювання і аналіз впливу біомеханічних характеристик гірників на продуктивність системи “машиніст – виїмковий комбайн нового технічного рівня”. Встановлено закономірності безпечного функціонування системи “машиніст – виїмковий комбайн нового технічного рівня” в умовах високонавантаженої лави, з урахуванням впливу біомеханічних параметрів гірників і визначені межі навантаження на лаву по цих параметрах. Наукова новизна. Вперше встановлено залежність загальних енерговитрат від величини подачі очисного комбайна, що вказує на те, що переміщення по лаві з постійною швидкістю є більш економічним, чим переміщення зі змінною при однаковій середній. Вперше для оцінки комфортності умов праці гірника введено показник енерговитрат машиніста на тону добутої гірської маси. Вперше запропоновано показник економічності переміщення машиніста, який обернено пропорційний енерговитратам на тону гірської маси, зростає в параболічній залежності зі збільшенням швидкості подачі комбайна і у лінійної – від ширини захвата. Практична значимість. Одержані результати покладені в основу методики розрахунку біомеханічних параметрів гірників у високонавантаженій лаві.