Аромат як метафора тексту - Бербенець, Л. (Слово і Час, 2009)
У статті запропоновано новий підхід до розуміння відомого роману “Парфуми: Історія одного вбивці” П. Зюскінда. Цей текст – складний пастиш: він містить низку мотивів, уривків, алюзій, узятих із різноманітних джерел і творів. Отже, інтерпретація роману залежить від компетенції його читача. Ідеться також про те, що основний персонаж роману Гренуй теж був пастишером; проведено паралель між мистецтвом геніального парфумера та поетичною творчістю загалом.