Методика визначення втрат тиску в потоці промивної рідини в гідравличній системі колонкового снаряду - Кожевников, А.; Дреус, А.; Баочанг, Л. (Розробка родовищ, 2017)
Мета. Розробка методики дослідження та аналіз втрат тиску в потоці промивальної рідини, що циркулює крізь гідравлічну систему колонкового снаряду. Результати. Запропоновано підхід до розрахунку та отримані розрахункові співвідношення для визначення втрат тиску всередині колонкового снаряду та у затрубному просторі з урахуванням зміни геометрії гідравлічної системи по висоті колонкового снаряду. Отримано закономірності змін втрат тиску у потоці залежно від глибина промивальних каналів. Досліджено вплив зносу коронки на втрати тиску. Виконано порівняльний аналіз ефективності гідравлічної системи для коронок 01А3-76 та БС33-76. Наукова новизна. Доведено, що існуючі рекомендації із визначення втрат тиску в гідравлічній системі колонкового снаряду дають занижені значення цього параметру. Розроблена методика визначення втрат тиску, на відмінну від відомих, враховує конструктивні особливості колонкового снаряду та бурових коронок. У запропонованій методиці вперше враховано зміни тиску в гідравлічній системі протягом рейсу, що обумовлюється зносом коронки. Показано, що втрати тиску протягом рейсу можуть використовуватися як показник зносу коронки.