Архітектура системи екологічного моніторингу та приклад її застосування для моделювання концентрацій шкідливих викидів автотранспорту - Дивак, М.П.; Маслияк, Ю.Б.; Пукас, А.В.; Порплиця, Н.П.; Войтюк, І.Ф.; Тимчишин, В.С. (Індуктивне моделювання складних систем, 2017)
У статті розглянуто архітектуру програмно-апаратного забезпечення системи екологічного моніторингу. Визначено основні задачі системи, зокрема, прогнозування забруднення атмосфери шкідливими викидами автотранспорту з використанням математичних моделей у вигляді різницевих операторів. Для їх побудови використано методи структурно-параметричної ідентифікації на основі аналізу інтервальних даних. Розглянуто приклад застосування системи для моделювання добової динаміки концентрацій діоксиду азоту в залежності від інтенсивності транспортних потоків.