Узагальнення рівнянь фільтрації та тепломасоперенесення на випадок суфозійних процесів - Герус, В.А.; Кутя, Т.В.; Мартинюк, П.М. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2016)
Запропоновано методологію виведення рівнянь фільтрації в гетерогенних пористих середовищах з урахуванням довільної скінченної кількості факторів впливу. Методологія полягає в записі рівнянь нерозривності для фаз пористого середовища через повні похідні в часі. В якості конкретизації факторів впливу вибрано теплосолеперенесення, хімічну та механічну суфозії, що не зменшує її (методології) загальності. Зроблено огляд залежностей параметрів фаз ґрунту (густина, коефіцієнт фільтрації) від впливу теплосолеперенесення та концентрації суфозійних частинок. Сформовано математичну модель і визначено напрямки подальших досліджень.