Ефективність взаємодії міжвузловинного вуглецю з киснем, оловом і вуглецем заміщення в опроміненому кремнії - Гриценко, М.І.; Кобзар, О.О.; Помозов, Ю.В.; Соснін, М.Г.; Хируненко, Л.І. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
У роботi методом iнфрачервоної фур’є-спектроскопiї проведено дослiдження ефективностi взаємодiї мiжвузловинного вуглецю з основними технологiчними домiшками кремнiю – киснем та вуглецем замiщення, а також з iзоелектронною домiшкою – оловом. Показано, що ймовiрностi взаємодiї мiжвузловинного вуглецю з мiжвузловинним киснем та вузловим вуглецем є близькими за величиною. Виявлено, що мiжвузловинний вуглець у Si, легованому оловом, має меншу термiчну стабiльнiсть, нiж у кремнiї, i температура його остаточного вiдпалу поступово знижується при зростаннi концентрацiї олова. Показано, що ймовiрнiсть взаємодiї мiжвузловинного вуглецю з оловом у ~2,3 раза перевищує ймовiрнiсть його взаємодiї з киснем та вузловим вуглецем.