Технічні рішення процесу тіпання луб’яної сировини - Березовський, Ю.В. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Статтю присвячено вирішенню проблем розвитку наукових основ ресурсозберігаючих технологій комплексної переробки луб’яних культур. Постановка задачі. В останні роки дуже загострилася проблема екологічно збалансованого розвитку країни. Визначено кризові риси структурної виробничої схеми переробки луб’яної сировини в Україні з метою вироблення адекватних сценаріїв її розвитку. Мета. Розробка теоретичних аспектів отримання луб’яного волокна з заданими якісними показниками. Матеріали й методи. У процесі дослідження використано методи теоретичного узагальнення і порівняння, аналізу й синтезу. Розглянуто питання пошуку шляхів підвищення якості та розширення асортименту високоякісної луб’яної продукції різних способів оброблення. Результати. Узагальнено сучасний рівень вітчизняних і зарубіжних наукових робіт, присвячених проблемам і перспективним напрямам розвитку первинної обробки луб’яних волокон. Опрацьовано теоретичні питання більш ефективного використання наявної в країні лляної сировини. Висновки. На основі проведених досліджень анатомічної та хімічної будови луб’яних стебел, конструкцій групи м’яльно-трясильних, тіпально-очисних машин для попередньої обробки технічного волокна теоретично обґрунтовано й експериментально доведено необхідність створення нового пристрою механічної переробки цих культур для отримання волокна з заданими якісними показниками. На основі розробленого механізму відокремлення костри й розволокнення пучків технічних луб’яних волокон запропоновано нові способи руйнування стебла, що базуються на процесах стиснення, зламу, ковзного згину, скобління, інерційних сил, тертя, тиску й натягу, які сприяють руйнуванню цілісності стебла та підвищенню ступеня його розволокнення. Висновки. Розроблено інноваційну конструкцію тіпального вузла для обробки луб’яної сировини, що забезпечує підвищення ефективності порушення зв’язків між деревиною й волокном луб’яної сировини, відділення волокна від костриці та інших неволокнистих домішок, універсальність використання тіпального вузла для переробки стебел луб’яних культур.