Технологія двостадійного фракціонування пальмової олії для виробництва замінників какао-масла - Радзієвська, І.Г.; Мельник, О.П.; Галенко, О.О. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Олії тропічних рослин, як найбільш значиме джерело рослинних жирів у світі, можуть замінити традиційні види високовартісної олійної сировини у виготовленні харчових продуктів, що відповідатимуть світовим стандартам і вимогам харчової галузі. Постановка завдання. Виявити можливість двостадійного фракціонування пальмової олії сольвентним методом. Мета. Апробація технологій фракціонування пальмової олії для отримання високоякісних фракцій заданого складу з наступним виробництвом на їх основі замінників какао-масла. Матеріали й методи. Рафіновану пальмову олію та її фракції досліджено термографічними, хроматографічними та стандартними титрометричними методами. Результати. Удосконалено технологію фракціонування пальмової олії сухим методом для здійснення фракціонування двома послідовними стадіями. Встановлено наявність кріоскопічних температур — 22,8 і 8,2 °С при швидкості охолодження від 0,2 до 0,8 °С/хв. Одержано фракцію пальмової олії з температурою плавлення 33—39 °С, що містить 50 % лауринової кислоти й за своїм складом наближається до характеристик какао-масла. Розроблено склад сумішей із застосуванням одержаної середньої фракції для виробництва замінників, еквівалентів та поліпшувачів какао-масла. Висновки. Встановлено режими сольвентного фракціонування пальмової олії для одержання середньої фракції, яка відповідає вимогам замінників какао-масла.