Розміщення прямокутних об’єктів з критерієм рівноваги в обмежених кордонах з використанням фрагментарного та еволюційного алгоритмів - Терешко, Я.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2017)
В статті розглянуто задачу розміщення прямокутних об’єктів у обмежених кордонах з критерієм рівноваги. Показано, ця задача має фрагментарну структуру. Для пошуку наближеного розв’язку задачі запропоновано гібридний алгоритм на основі фрагментарного алгоритму і модифікації еволюційного алгоритму на перестановках. Запропоновано методи порівняльної оцінки алгоритму.