Вплив газонаповненої порожнини складної форми на напруження в околі сусідньої тріщини - Стасюк, Б.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Методом граничних елементів розв’язано задачу моделювання напружено-деформованого стану в безмежному пружному ізотропному тілі, що містить тріщину та газонаповнену порожнину довільної форми. Отримано систему шести граничних інтегральних рівнянь для визначення компонент переміщень на поверхні порожнини та стрибків переміщень на поверхні тріщини. Обчислено коефіцієнти інтенсивності напружень на контурі круглої плоскої тріщини залежно від її розташування відносно порожнини, від форми порожнини та внутрішнього тиску в ній.