Процеси розчинення і регенерації мінералів в пісковиках вугільних родовищ - Маметова, Л.Ф. (Геотехнічна механіка, 2015)
Розчинення і регенерація мінералів є неодмінними складовими літо- і катагенезу теригенних відкладів. Дослідження таких процесів у пісковиках вугільних родовищ засвідчує безперечний вплив цих явищ на фізичні, механічні, колекторські властивості не тільки пісковиків – у геохімічних перетвореннях беруть участь всі породи стратиграфічного розрізу. Пористість, фільтрація, щільність, газонасиченість, пластичні деформації та інші характеристики порід залежать від мінералів, їхньої поведінки зі зміною умов середовища. Серед пісковиків вугільних родовищ найпоширеніші мінерали – це кварц і карбонати. Вони полігенетичні - присутні в уламках, у складі цементу і досить стійкі (особливо кварц) щодо механічного руйнування. Але від дії хімічних реагентів карбонати розчиняються повністю, а кварц – частково. Зміна умов (катагенез) призводить до відновлення цих мінералів. Чинники цих процесів: температура, тиск, водневий потенціал і флюїди діють дискретно на швидкість реакцій, на структурні варіації мінералів, на зміну їхніх властивостей і породного масиву загалом. За кількістю облямівок вторинного кварцу і появою кількох генерацій кальциту моделюються палеотектонічні рухи, які сприяли їх утворенню.