Коммуникативный подход в общей теории права - Поляков, А.В. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2007)
Доповідь присвячено представленню комунікативного підходу в загальній теорії права. Автор виходить із припущення: право – саме і є видом соціальної комунікації, суб'єкти якої на основі інтерпретації правових текстів реалізують свої права і обов'язки. Наявність у правовій комунікації экспліцитной і імпліцитної сторін дозволяє виділити формальні і ціннісні підстави права.