Засоби координації агентів у пошукових архітектурах Web - Андон, П.І.; Дерецький, В.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Досліджується підхід до тематичного пошуку інформації на засадах агентних технологій з використанням онтологічних мов опису та координації поведінки агентів. Для реалізації мети застосування (задачі) агент відповідно до зазначеного підходу включає об’єкти, що забезпечують розподілене керування, і прикладні динамічно співробітничаючі об'єкти. Розглядаються модель та застосування тематичного пошуку інформації, технологія і засоби специфікації поводження агента, використовувані в мультиагентній системі, а також описана архітектура платформи для реалізації зазначених моделей.